Amsterdam herdenkt en viert Keti Koti

Op vrijdag 1 juli herdenkt en viert Nederland de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen tijdens Keti Koti (wat letterlijk vertaald ‘verbroken ketenen’ betekent). Tijdens Keti Koti zijn er in het centrum van Amsterdam tal van activiteiten waaraan jij deel kunt nemen om zo samen te herdenken en te vieren. Denk hierbij aan live optredens, voorstellingen, lezingen, workshops, en het eten van een traditioneel Surinaams-Creools gerecht. FC Centrum heeft een aantal van deze activiteiten voor je op een rijtje gezet:

Bigi Spikri optocht

Uitgedoste mensen, kleurrijke klederdracht en mooie versieringen: Keti Koti begint met de Bigi Spikri optocht. Een belangrijk onderdeel van de viering. Laat je bewonderen door de mooiste kleding door mee te lopen. De stoet start vanaf het Waterlooplein en eindigt in het Oosterpark. 

Waar: Waterlooplein (de stoet zal in ongeveer een uur naar het Oosterpark lopen)

Hoe laat: 11.00 vertrek stoet (dus wees op tijd!)

Free Heri Heri
Een belangrijk onderdeel van Keti Koti is heri heri: een gerecht dat vroeger door veel tot slaaf gemaakte mensen werd gegeten op de plantages, bestaande uit cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken gezouten vis (kabeljauw) en een gekookt ei. In 2020 heeft KIP Republic het initiatief ‘Free Heri Heri’ in het leven geroepen, sindsdien wordt het gerecht elk jaar tijdens Keti Koti gratis uitgedeeld op verschillende locaties. Hierdoor kan op een verbindende manier herdacht en gevierd worden.

Locaties in het centrum die hieraan meedoen zijn onder andere:

Amsterdam Museum / Hermitage (10.00 – 17.00 uur)

Het Scheepvaartmuseum (vanaf 13.00 uur – zo lang de voorraad strekt)

De Kleine Komedie (17.00 – 19.00 uur)

Tony Chocolonely Chocolate Bar (17.00 – 19.00 uur)

Melkweg (17.00 – 20.00 uur)

Theater Bellevue (17.00 – 21.00 uur)

Paradiso (vanaf 19.00 uur – zo lang de voorraad strekt)

Aanmelden hoeft niet, gewoon langsgaan!

Kijk voor meer informatie en andere deelnemende locaties op de website van Free Heri Heri.


Theatervoorstelling ‘IN KLEUR’

Tijdens de voorstelling ‘IN KLEUR’ in Theater de Krakeling vertellen jonge schrijvers verhalen over het koloniale verleden. Tussen de stukken door wordt er heri heri geserveerd en wordt er gepraat over de verhalen die je gehoord en gezien hebt.  

Kijk voor meer info en kaartjes op de website van de Krakeling.


Een button maken in het Tropenmuseum

Speciaal voor de kleintjes: in het Tropenmuseum kun je zelf een button maken die speciaal gedragen kan worden tijdens Keti Koti. 

Waar: Tropenmuseum

Tijd: 12.00 – 16.00 uur

Officiële herdenking

Tussen 13.15 en 14.30 vindt de officiële herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen (1 juli 1863) plaats bij het slavernijmonument in het Oosterpark. 

Keti Koti festival

Na het herdenken is het tijd om de afschaffing te vieren. In het Oosterpark zijn er verschillende podia, optredens, kramen en is er allerlei lekkers te koop. Kijk voor meer informatie en het gehele programma op de website van Keti Koti festival

Waar: Oosterpark

Tijd: 15.00 – 21.00

Meer leren, weten, zien en doen?

Breng dan eens een bezoek aan The Black Archives, een historisch archief en cultureel centrum waar je terecht kan voor gesprekken, activiteiten, wisselende exposities en informatie. 

Ook zijn er speciale tours waarbij je meer leert over het koloniale verleden van Amsterdam, aan de hand van gebouwen en monumenten. Kijk voor meer informatie en het boeken van zo’n tour op de website van Black Heritage Tours. Deze tours worden gegeven op aanvraag en zijn het gehele jaar door te boeken.

Uitgelichte afbeelding: 150-jarig jubileum afschaffing slavernij (Keti Koti). Groepsportret van een brassband op het Kleine-Gartmanplantsoen. 1 juli 2013. Bron: Stadsarchief Amsterdam / Ton van Rijn.⁠