Amsterdams Glorie: Vlaams Friteshuis Vleminckx

Deze patatzaak (of eigenlijk Vlaams Friethuis) zit al 57 jaar op de Voetboogstraat en is niet meer weg te denken uit ons centrum. Als je ’t niet kent, zou je door de lange rijen voor de deur misschien kunnen denken dat het een tourist trap is, maar niets is minder waar. Want er staan zeker een hoop toeristen in de rij, maar ook veel Amsterdammers. En niet zonder reden, wat voor een goede zak patat (of friet) moet je hier zijn.

Vroeger kwamen hier ook veel Amsterdammers voor een patatje na ’t zwemmen, toen er nog een zwembad op de plek van de Kalverpassage zat. En hoewel die Amsterdammers nu wat ouder zijn, komen ze nog altijd naar Vlaams Friteshuis Vleminckx. “Dat is gewoon een beetje nostalgie” volgens Nigel. Zo hoort hij ook vaak over het ‘rondje centrum’, waarbij men een kroketje bij van Dobben haalde, een frietje hier en als toetje een ijsje bij Van der Linde.

Jong, oud, toerist, de Amsterdammer en zelfs Giovanni van Bronckhorst, ze komen hier allemaal voor hetzelfde: een patatje. Alleen de saus is misschien nét anders. Met ruim 28 verschillende soorten zit er voor iedereen wel iets tussen. En de goede reviews liegen er niet om, een patatje van Vleminckx blijft ontzettend lekker…

Wat Nigels eigen favoriet is? Patatje oorlog met samurai saus.

Vlaams Friteshuis Vleminckx
Voetboogstraat 33
1012 XK Amsterdam
https://vleminckxdesausmeester.nl/nl/