Anan Striker: van de ruiten van de Stach tot aan abstracte kunst in Stadsverfraaiers

In het format Stadsverfraaiers portretteren we personen die de stad letterlijk een stukje mooier maken. Deze keer is dat Anan Striker

Anan is kunstenaar en houdt zich onder andere bezig met tekenen, lithografie, typografie en is ook tapejockey. Als kleine jongen droomde hij er altijd al van om met tekenen zijn geld te kunnen verdienen. Dat is hem gelukt. Een aantal jaar geleden kreeg hij bij de Amsterdamse delizaak Stach een paar stiften in z’n hand gedrukt met de vraag of hij iets op de ruit kon maken. Dat kon ‘ie wel. Sindsdien zijn Stach en Anan’s herkenbare ruitenkunst onafscheidelijk. Anan krijgt vrijheid in het werk dat hij voor Stach maakt, maar probeert wel altijd een link te leggen met de locatie waar de winkel zich bevindt en ervoor te zorgen dat wat hij tekent ook herkenbaar is. Zo moet een croissantje voor het grote publiek ook herkenbaar zijn als een croissantje, terwijl zijn eigen werk juist vaak abstracter is.

Eigen werk

Als Amsterdammer zal je Anan echter niet zo snel bij Stach spotten, omdat hij als ‘een soort ninja’ te werk gaat. In zijn eigen werk neemt hij daarentegen meer de tijd. In het atelier van Aad Hekker, toevallig om de Hoek bij de Stach op de Spiegelstraat, maakt Anan onder andere litho’s. Dit is een lang en intensief proces. Zo duurt alleen het slijpen van de steen hiervoor is al zo’n drie kwartier: “Dit is altijd een soort meditatie, het slijpen. Je kan ook nergens anders mee bezig zijn, je kan niet even op je telefoon zitten, je moet het slijpproces gewoon doorzetten. … Waarom ik dit doe is gewoon om de tijd te verlangzamen. Want die tijd is al zo snel. En het leven is heel snel. En als ik hier ben kom ik tot rust en dan komen ook de ideeën. En die komen niet als ik in de hectiek zit. Ik heb wel die reuring nodig van een drukke stad, maar ik vind het ook lekker om de rust op te zoeken.”