Brouwerij ’t IJ: Echt Amsterdams speciaalbier

Alhoewel Brouwerij ‘t IJ pas in 1985 werd opgericht – een stuk later dan veel andere brouwerijen – is IJ-bier niet meer weg te denken uit de stad en de rest van het land. Best knap, want het begon allemaal met een uit de hand gelopen hobby… 

OPRICHTER KASPAR 

Het begon allemaal bij de Amsterdamse Kaspar Peterson, muzikant, schrijver en componist. Hij reisde veel en kwam in België de meest geweldige bieren tegen, echter waren die alleen in België verkrijgbaar. Zijn oplossing: zelf die speciale bieren brouwen.  

En daar werd hij goed in. Tegelijkertijd had hij een mooie meevaller, het nummer ‘Je loog tegen mij’, dat hij had geschreven, werd een hit. Met die inkomsten kon Kaspar de stap nemen om van zijn hobby zijn werk te maken.  

HET BADHUIS 

Omdat in die tijd inmiddels bijna iedereen wel een douche en warm water thuis had, sloten de meeste Amsterdamse badhuizen hun deuren. Zo ook het badhuis naast de molen aan de Funenkade. De gemeente wist niet goed wat ze ermee moesten en door alle tegels was het de ideale plek voor een brouwerij. Kaspar zag zijn kans schoon en begon hier zijn Brouwerij ‘t IJ, mét proeflokaal.  

PROEFLOKAAL 

In dat proeflokaal kunnen Amsterdammers tegenwoordig nog steeds terecht voor een lekker biertje.  En alhoewel de brouwerij flink is opgeschaald, is al het bier dat in het proeflokaal wordt geschonken, gewoon nog op deze locatie gebrouwen. Hoe dat eraan toegaat, zie je in de video!