Fietsenmaker met hart voor z’n zaak en klanten: Frans van der Meer

Amsterdammers en hun fietsen zijn onafscheidelijk. Niet zo gek ook, want je komt vaak een stuk sneller waar je zijn moet. Maar wat nou als er iets met je stalen ros aan de hand is? Dan ben je heel blij met een goeie fietsenmaker, zoals Frans van der Meer die al decennia op de Goudbloemstraat zit. 

Dag in dag uit helpt hij met liefde zijn klanten. Wie dat zijn? Van jonge hippe types, tot dames die vooral ook voor de gezelligheid komen en van mensen met een krappe portemonnee, tot die waarbij het geld de spuigaten uitloopt. Het mooie volgens Frans daaraan is: “één ding verbindt ons allemaal en dat is de fiets”. 

Toch is voor de ene klant de fiets ’slechts’ een veelgebruikt vervoersmiddel, terwijl het voor de andere klant één van hun meest waardevolle bezittingen is. Zo helpt Frans een klant die op de fiets van zijn overleden dochter rijdt. De fiets is een gebed zonder end en eigenlijk klaar voor de sloop, maar in dit geval is een fiets niet ‘zomaar’ een fiets en trekt Frans weer alles uit de kast om te man te helpen. 

Kom je alleen met je van Moof? Dan kan je beter doorlopen, want dat is een vak apart. Sowieso raadt Frans aan niet voor elektrisch te gaan, want zoals wij Amsterdammers wel weten regent het hier nogal vaak en water en elektra gaan volgens hem niet goed samen… 

Wat Frans zelf rijdt? Een motor.