Grachtenmuseum x Gosse Bouma: Waterkracht

Sierlijke gevels, bijzondere woonboten en de de talloze bruggen waar elke toerist wel even voor stopt om een reeks foto’s te maken: onze zeventiende-eeuwse grachten zijn misschien wel het pronkstuk van het centrum. Maar wij Amsterdammers wonen eraan, fietsen er dagelijks langs en varen er regelmatig doorheen. Kortom: grachten zijn onderdeel van ons leven en daarom vergeten we soms bíjna hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. En dat is jammer, want bijzonder zijn ze. Maar na een bezoekje aan de tentoonstelling ‘Waterkracht’ in het Grachtenmuseum, zie je dat direct weer.

Als je over de Amsterdamse bruggen wandelt, zal het vast niet snel in je opkomen om een lijntje uit te gooien en je avondmaaltijd bij elkaar te vissen. Laat staan een biertje drinken dat gebrouwen is van het water uit de gracht. Terwijl Amsterdam juist is ontstaan als een vissersdorpje. Door vervuiling en het gebruik van de grachten als open riool werd het een steeds minder goede plek om te vissen. Maar hoe staat het nu dan met de kwaliteit van het water?

Dit en meer kom je te weten tijdens de nieuwe tentoonstelling. Hierin staat het water in de Amsterdamse grachten namelijk centraal. Deze bijzondere verhalen over het grachtenwater van toen en nu worden verteld aan de hand van foto’s van niemand minder dan fotograaf Gosse Bouma. Gosse Bouma maakt zijn foto’s vaak in de vroege uurtjes, wanneer de meeste Amsterdammers nog liggen te slapen. Hierdoor zien zijn foto’s er net uit alsof hij ze ook 100 jaar geleden had kunnen maken, wat bijzondere plaatjes oplevert. En dat is voor jou als bezoeker win-win, want naast dat je van alles over het grachtenwater te weten komt, kan je ook nog eens Gosse’s prachtige foto’s bewonderen. Wat Gosse zelf over de tentoonstelling zegt? “Een tentoonstelling die het bezoeken waard is om erachter te komen hoe bijzonder de grachten zijn. En dat mijn foto’s daarvoor zijn gebruikt, vind ik bijzonder. Er zijn heel veel verhalen die ik nog niet wist.”

Het Grachtenmuseum, bevindt zich – heel toepasselijk – in het 17-eeuwse grachtenpand aan de Herengracht 386. Naast de tijdelijke tentoonstelling, die tot eind januari 2023 loopt, is hier nog veel meer te zien en doen. Zo kan je onder andere door middel van een multimediale tentoonstelling ervaren hoe de Amsterdamse grachten zo’n 400 jaar terug tot aan nu hun stempel drukken op de stad. Maar ook het pand zelf is al een bezoekje waard!

Meer weten over Gosse? Bekijk dan het videoportret dat we een tijdje geleden over hem maakten hier.

Bron: Stadsarchief Amsterdam