Het centrum van: Billy Dans

Mocht je de naam Billy Dans nog niet kennen, dan heb je onder een steen gelegen. Hij schrijft hits voor grote namen als Tino Martin,Tabitha, René Froger, Frans Duijts, Donnie, Jan Smit en ga zo maar even door… Maar daarnaast brengt hij ook zijn eigen tracks uit. Hij scoorde hits  als ‘Ibiza’, ‘Beachvibe’ en ‘Hazes’ en bracht net het nummer ‘Jongen uit de stad’ uit.

En een jongen van de stad is ’ie hoor. Deze ras-Amsterdammer kent de stad van het station tot ’t Leidse en komt op elke straathoek wel een bekende tegen. De perfecte kandidaat voor ‘Het Centrum van …’ dachten wij dus en vroegen naar zijn favoriete plekjes van het Centrum.

Hij nam ons mee varen op de grachten, naar het café van zijn vader: De Twee Zwaantjes, de Noorderspeeltuin waar hij vroeger voetbalde én naar een plek buiten de stad: Sound City Amsterdam, de studio waar hij schrijft en muziek maakt. Omdat er in ’t centrum altijd wel iéts te doen is (helemaal als je Billy Dans heet), is het lekker dat hij zich hier even helemaal kan afzonderen en focussen op zijn werk. Maar wanneer dat klaar is, gaat hij met gierende banden terug naar stad…

Dat Billy zo lekker bezig is in de Nederlandse muziekindustrie komt niet uit de lucht vallen: in de Jordaan groeide hij als kleine jongen op met de muziek van Willeke Alberti, André Hazes, tante Leen en Johnny Jordaan. Die Nederlandstalige muziek werd ‘m dus met de paplepel ingegoten. In De Twee Zwaantjes, het café van zijn vader, waar nog steeds regelmatig gezellige muziekavonden zijn, schreef hij zijn eerste liedjes, gewoon op een bierviltje.