Het centrum van …

In het videoformat ‘Het Centrum van …’ nemen bekende Amsterdammers ons mee naar hun favoriete plekken van de binnenstad. Dat kunnen plekken zijn waar zij bijzondere herinneringen aan hebben, maar ook gewoon waar zij het állerliefst een broodje halen.

Het centrum van Gwen van Poorten

Laat de ‘zachte g’ van Gwen je niet voor de gek houden, de roots van deze presentatrice blijken gewoon deels in Amsterdam te liggen. En ze heeft ook veel met de stad. In de video neemt ze ons mee langs Van der Linde, haalt ze een broodje bij slagerij Vet, vertelt ze over de bijzondere betekenis die de Wallen voor haar hebben, én loopt ze rond in de Spaarndammerbuurt: de plek waar haar roots liggen. Daar vertelt ze dat haar opa en oma hier vandaan komen en dat haar overgrootouders hier een slagerij hadden: slagerij van Poorten. Gwen had een sterke band met haar grootouders en vertelt in de video dat het overlijden van hen een grote impact op haar heeft gemaakt: “Mijn opa en oma overleden op zo’n belangrijk punt in mijn leven. Ik wist niet wat ik wilde, ik wist wel dat ik naar de randstad wilde verhuizen. Ik was gewoon heel lang aan het rennen voor dat verdriet… maar ik heb dat nooit echt verwerkt… Amsterdam is niet alleen een stad, het is ook een gevoel. Ik heb wel echt die brutaliteit een de humor van mijn opa en oma, maar ook wel het ouwehoeren van de Brabantse kant. “…” Amsterdam is voor mij thuis… dat komt door hen.”

Het centrum van Sjaak Swart

‘Mister Ajax’, ereburger van Amsterdam; Sjaak Swart. Alhoewel deze topvoetballer in Muiden geboren werd, is Amsterdam toch echt ‘zijn plekkie’. En dat merk je ook wel aan de hoeveelheid Amsterdammers die op ‘m afkomen als je even een rondje met hem door het centrum maakt. Maar wist je ook dat Sjaak voorafgaand aan z’n glorieuze voetbalcarrière op het Spui werkte bij wat nu ‘House of Rituals’ is? En dat hij regelmatig met het hele elftal een broodje kroket of bal ging lunchen bij Van Dobben? Dit en meer zie je in de video ‘Het Centrum van Sjaak’.

Het centrum van Mandy Woelkens

Alhoewel Mandy Woelkens inmiddels al een tijdje in Amsterdam noord woont, is ze nog vaak genoeg in het centrum te vinden. Op haar elektrische fiets en met het pontje staat ze binnen no time in hartje stad. In deze video neemt deze hoofdredacteur Linda Meiden, presentator, podcast maker én auteur ons mee naar haar favoriete plekken van het centrum.

Wonen op de Heiligeweg
Mandy’s Amsterdam-avontuur begon ooit op de Heiligeweg 26, waar ze als student een kamer wist te krijgen: “Daar wonen was fantastisch. Dat was 11 jaar geleden en ik kwam toen net in Amsterdam wonen, dan wil je gewoon midden in het centrum zijn.” Minpuntje vond ze wel dat er om de hoek de coffeeshop de Dampkring zat: “Er gaan daar allemaal toeristen heen, die dan spacecake eten, niet kunnen doseren en kotsen… tussen je fiets. Dat is niet per se super chill. Maar het was om net in Amsterdam te wonen, echt fantastisch.” Inmiddels zit er in het pand waar Mandy woonde een & Other Stories winkel.

Waar de vlam oversloeg…
Mandy vervolgt haar pad naar een bar/restaurant midden op de Wallen, genaamd Mata Hari. We gaan hier niet alleen maar langs omdat ze dit zo’n leuke plek vindt, maar vooral ook omdat Mandy hier haar eerste date had met haar grote liefde Thorn de Vries. Toen ze afspraken wist Mandy nog niet helemaal zeker of het wel een date-date was, maar dat werd op dit bankje al snel duidelijk: de vonk sloeg over en de uren vlogen voorbij. Inmiddels zijn Mandy en Thorn al een aantal jaar een stel én dit jaar ouders geworden. Grappig hoe zo’n bankje opeens zo’n belangrijke betekenis kan krijgen.

Club NYX
Op de Regulierdwarsstraat zit club NYX, wat voor haar een belangrijke plek is waar ze graag komt: “De NYX is voor mij een belangrijke plek omdat het een queer club is en daar kan ik gewoon helemaal mijzelf zijn. Iedereen kan hier doen wat hij/zij/die wil. Iedereen kan hier zichzelf zijn.” En dat is volgens haar nog niet overal het geval: “Het hoort wel bij het centrum dat iedereen zichzelf kan en mag zijn, maar toch is dat niet voor iedereen zo als je queer bent. Dan is het toch nog steeds niet altijd veilig. En dan kan het soms nog steeds wel naar zijn om over staat te gaan. Maar zodra je dan sommige deuren instapt zoals de NYX, dan ben je gewoon helemaal veilig.” 

Het homomonument
We eindigen bij het Homomonument dat sinds 1987 op het pleintje achter de Westerkerk ligt. Het monument staat symbool voor de lange weg van de homo-emancipatie in Nederland en daarbuiten en is voor Mandy ook een belangrijke plek om te herdenken, helemaal nu rondom Pride: “Pride is niet alleen maar feesten en vieren, het is ook een protest… Pride voor mij betekent kunnen zijn wie ik wil zijn. Maar het is voor mij ook iets wat laat zien dat het niet alleen maar heel verdrietig en moeilijk is om queer te zijn, het is ook iets waar ik in ieder geval super trots op ben dat ik het ben. En voor mij is het ook een community die samen is. En dat alles is Pride voor mij. En dat is dan niet alleen die ene maand, maar eigenlijk elke dag wel.”

Het centrum van Ron Simpson

Ron Simpson is in da building, nou ja, in da centrum. In deze aflevering van ‘het Centrum van’ onthult hij voor Fanclub Centrum de geheimen van het Amsterdamse nachtleven. Sta je het ene moment nog met een perfecte Negroni in je hand, het andere moment trek je gratis een vette snack uit de muur bij de Febo (er schijnt een geheime knop te zijn!) Een stad met vele gezichten, voor ieder wat wils. Of zoals Ron het zegt: “Amsterdam is een werelddorp, het is zo klein dat je overal naartoe kan lopen en iedereen kent. Tegelijk kan je het in één adem noemen met Parijs, Londen, Amsterdam… Dat vindt iedereen normaal.”

De tocht van de favo plekken van Ron begint op ’t Leidse, waar hij ons meeneemt naar de Jimmy. Na een paar dansjes, drankjes en een shout out van de DJ lopen we via de nieuwe culi hotspot Mesiba (dat in het Hebreeuws “feestje” betekent) door naar, letterlijk, het volgende feestje: cocktailbar/restaurant Lolo, een pareltje op de Warmoesstraat. 

De bar annex Italiaans restaurant heeft een indoor binnentuin, inclusief wensfontein. Via de achteruitgang kom je terecht op de Wallen. Kijk wel uit dat je niet struikelt over de ‘gouden tieten’ in de grond. Dit beeldhouwwerkje op het Oudekerksplein is gemaakt door een anonieme kunstenaar. Om de hoek, in de Trompettersteeg vind je nog zo’n knap staaltje straatkunst, een muurschildering van ons stadswapen gemaakt door Amsterdam Street Art. Precies dat vindt Ron zo mooi aan deze stad: “je weet nooit wat je gaat tegenkomen.” Na een korte tussenstop op “onze” Dam bezoeken we een van de mooiste rooftopbars van Amsterdam: Mr. Porter in het W.  Een spectaculair uitzicht op onze adembenemende stad!

Het centrum van Billy Dans

Mocht je de naam Billy Dans nog niet kennen, dan heb je onder een steen gelegen. Hij schrijft hits voor grote namen als Tino Martin,Tabitha, René Froger, Frans Duijts, Donnie, Jan Smit en ga zo maar even door… Maar daarnaast brengt hij ook zijn eigen tracks uit. Hij scoorde hits  als ‘Ibiza’, ‘Beachvibe’ en ‘Hazes’ en bracht net het nummer ‘Jongen uit de stad’ uit.

En een jongen van de stad is ’ie hoor. Deze ras-Amsterdammer kent de stad van het station tot ’t Leidse en komt op elke straathoek wel een bekende tegen. De perfecte kandidaat voor ‘Het Centrum van …’ dachten wij dus en vroegen naar zijn favoriete plekjes van het Centrum.

Hij nam ons mee varen op de grachten, naar het café van zijn vader: De Twee Zwaantjes, de Noorderspeeltuin waar hij vroeger voetbalde én naar een plek buiten de stad: Sound City Amsterdam, de studio waar hij schrijft en muziek maakt. Omdat er in ’t centrum altijd wel iéts te doen is (helemaal als je Billy Dans heet), is het lekker dat hij zich hier even helemaal kan afzonderen en focussen op zijn werk. Maar wanneer dat klaar is, gaat hij met gierende banden terug naar stad…

Dat Billy zo lekker bezig is in de Nederlandse muziekindustrie komt niet uit de lucht vallen: in de Jordaan groeide hij als kleine jongen op met de muziek van Willeke Alberti, André Hazes, tante Leen en Johnny Jordaan. Die Nederlandstalige muziek werd ‘m dus met de paplepel ingegoten. In De Twee Zwaantjes, het café van zijn vader, waar nog steeds regelmatig gezellige muziekavonden zijn, schreef hij zijn eerste liedjes, gewoon op een bierviltje.

FanClub Centrum
Op onze platformen vertellen we de mooiste verhalen van ’t centrum en laten weten wat er speelt.
Heb je tips of vragen? Dan horen we dat graag! Je kan ons mailen op: info@fccentrum.nl
Geen video meer missen? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal via deze link.
En volg ons ook op Instagram en Facebook!