Het kleinste café van Amsterdam: ‘Het Doktertje’

In de Rozenboomsteeg – een groene zijstraat van de Kalverstraat – zit Café de Dokter. Dit bruincafé wordt ook wel ‘het Doktertje’ genoemd, omdat het met een oppervlakte van slechts 18 vierkante meter het kleinste café van Amsterdam is.

Net Harry Potter
Daar waar om de hoek in de Kalverstraat alles in rap tempo verandert, staat in dit café de tijd al zo’n twee eeuwen stil: op de lampen en oude doktersattributen die aan het plafond hangen vind je een laag stof van zeker wel een centimeter dik, waardoor het net lijkt alsof je een Harry Potter film instapt. Maar wees niet bang: alles waar je als gast mee in aanraking komt, is blinkend schoon.

Hoe het ooit begon
Het café ontstond in 1798, toen het Binnengasthuis (waar nu de UvA zit) nog een ziekenhuis was. Eén van de doktoren begon in het pand een ontmoetingsplaats voor doktoren en medische studenten en zo groeide het uit tot café de Dokter. Vandaar ook alle doktersattributen en verwijzingen naar die geschiedenis, zoals hun eigen huisjenever ‘Dokters’ Recept’ en de bonnetjes die eruitzien als een verwijsbriefje.

Zeven generaties
Het café is nog altijd in bezit van dezelfde familie en wordt inmiddels door Maria, zevende generatie, en haar man Henny gerund. Het bruincafé is voor hen hun ziel en zaligheid en ze zien het als hun tweede huiskamer. Maria’s vader zei ook altijd: “We hebben betalende visite”. En zo voelt het ook.

Voor Amsterdammers en toeristen
Maria en Henny kennen eigenlijk elke Amsterdamse gast die binnenstapt wel van naam, of in ieder geval van gezicht. Maar het zijn niet alleen Amsterdammers die hier binnenkomen, ook toeristen weten het café te vinden. En dan niet het soort toerist dat je al lallend van ver aan hoort komen, die slaan deze plek liever over. “Dat komt door de jazzmuziek die we draaien, daar zitten dat soort toeristen helemaal niet op te wachten”. En dat zal wel kloppen want de vakantiegangers die dit ietwat verstopte café weten te vinden zijn uiterst beleefd, kijken hun ogen uit en laten zich wat betreft de kaart vooral leiden door het advies van de gastvrouw en heer. Geheel toevallig dat zij dit café weten te vinden is het waarschijnlijk niet: de Dokter is al in verschillende reisgidsen opgenomen – zoals de populaire Lonely Planet – en onlangs kwam er een aanvraag binnen of het café genoemd mocht worden in de reisgids van Louis Vuitton. Da’s niet niks.

De kaart
Je kan hier elk soort drank dat je in een bruincafé verwacht wel krijgen, maar er zijn ook wijnen die Maria zelf met zorg heeft uitgezocht. Ook is er onlangs – met behulp van hun dochter – een gin-tonic kaart aan het assortiment toegevoegd. Iets te knabbelen bij je borrel? Ze serveren simpele hapjes zoals kaas en Amsterdamse ossenworst. Behoefte aan een goed verhaal? Vraag dan eens aan eigenaresse Maria naar al het bijzonders dat ze hier als klein meisje al meemaakte. Zo kwam prins pils hier weleens – je raadt het al – voor een pilsje, en werden er hier miljoenendeals op een bierviltje gesloten, door oud Ajax-voorzitter Jaap van Praag, die hier om de hoek zijn platenzaak had.

FanClub Centrum
Op onze platformen vertellen we de mooiste verhalen van ’t centrum en laten weten wat er speelt.
Heb je tips of vragen? Dan horen we dat graag! Je kan ons mailen op: info@fccentrum.nl
Geen video meer missen? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal via deze link.
En volg ons ook op Instagram en Facebook!