Is dit het mooist versierde café van Amsterdam?

De mooiste tijd van het jaar is weer aangebroken volgens Appie, de ervaren “versierder” van Gewaeght Café op de Nieuwmarkt. Al jaar en dag hangt hij (inmiddels oud-medewerker) het café van Ivonne Poell, die sinds 1998 uitbater is, vol met honderden lichtjes. En daarmee is het volgens Appie “elk jaar het mooist versierde café van Amsterdam” of misschien wel van Nederland!? En dat blijft niet onopgemerkt. 

De versiering is niet alleen knus, maar het is ook een manier voor Ivonne om haar overleden man Edwin te eren. “Hij genoot hier zo van. Het kon niet gek genoeg.” Nou, laat dat maar over aan Appie. “We zijn wel heel overdreven. Binnen en buiten. Daar staan we bekend om.” Mensen komen dan ook graag langs rondom kerst. En ook voor vaste bezoekers is het elk jaar weer spannend, want Appie blijft verrassen. Ivonne: “We hebben elk jaar een ander thema. Vorig jaar hadden we blauw en wit en dit jaar lekker oranje.” En dat is met het WK nu natuurlijk geen toeval… 

Maar je moet niet denken dat de inspiratie zomaar aan komt waaien bij Appie. “Maanden van te voren lig ik al wakker om ideeën op te doen. Die sla ik dan op om later uit te voeren.” Je kunt in ieder geval wel veel glitters en glimmers verwachten. “Als ik glitters en lichtjes zie word ik gek!” Daarom is het voor hem ook “gevaarlijk” dat de kerstversiering steeds eerder te koop is. “Als ik langs tuincentra kom, dan moet ik geen portemonnee bij hebben, want anders gaat alles op aan kerstpullen.” Helaas moet Appie het zelf dit jaar wat rustig aandoen, want hij heeft zijn sleutelbeen gebroken. Dus zijn huis, dat zich boven de zaak van Ivonne bevindt, is nog even in het donker gehuld, maar normaal gesproken is die ook “van top tot teen versierd”.

Gelukkig hoeft hij niet écht in het donker te zitten. Want als hij even naar beneden loopt naar het Gewaeght Café, is het niet alleen mooi versierd, maar ook heel gezellig.