Podcast: van de Magere Brug naar het Trippenhuis

Trek je wandelschoenen maar aan, want voor de vijfde aflevering van de podcast lopen we van de Magere Brug naar de gebroeders Trippenhuis en wandelen we zo de avond in.

We beginnen onze tocht op de Magere Brug, de houten ophaalbrug is waarschijnlijk het beroemdste symbool van onze stad. Vroeger kenden Amsterdammers de brug echter met een andere naam, namelijk de Kerkstraat brug. En die naam was er niet zomaar, want de Kerkstraat eindigt namelijk vlak voor de brug. De naam Magere Brug komt eigenlijk van het feit dat die smal is én dat de brug gebouwd is van hout. Dit was destijds een goedkopere grondstof dan steen, waarmee de meeste bruggen gebouwd zijn. Dus de brug is niet alleen mager qua vorm, ook qua kosten. 

Het is niet de enige brug die wij passeren in dit ommetje, ook lopen we langs de Blauwbrug en de Halvemaansbrug. Er worden er weer een hoop prachtige panden langs de Amstel bewonderd. Maar ook komen wat minder mooie verhalen aan bod.Wat dacht je van “het huis met de bloedvlekken,” waar zo’n 300 jaar geleden een voormalig stadsbestuurder gek werd en met zijn eigen bloed allerlei tekens en teksten op de muur schreef. Dat is nog steeds zichtbaar op het huis, ga maar eens kijken op Amstel 218 als je ons niet gelooft. Daarnaast staat Amsterdam vol met ‘dansende huizen’ die door verzakkende fundering schots en scheef staan. Maar ook dat siert deze stad.

De tocht eindigt bij het gebroeders Trippenhuis, dit pand lijkt wel een paleis, waar de avond langzaam valt. En mocht je eens bij het Trippenhuis zijn, kijk dan eens naar de overkant: daar zie je een schattig klein wit huisje: het “kleine Trippenhuis.”