Podcast: van de Nieuwe Doelen naar de Vijzelstraat 

Het is weer tijd voor een nieuw Ommetje! Als Amsterdammer is de kans groot dat je hier al honderden keren bent geweest: het gebied rond de Munt. Maar ook hier weet Tom weer genoeg leuke weetjes te vertellen die je waarschijnlijk nog niet kent, en over dingen die je misschien zelfs nog nooit hebt gezién… 

Tom en zijn dochter Josephine beginnen bij de Oude Turfmarkt, vanwaar goed te zien is dat de Munt een enorm kruispunt is waar 6 grote Amsterdamse wegen samenkomen: het Rokin, de Nieuwe Doelenstraat, de Amstel, de Reguliersbreestraat, de Vijzelstraat en beide kanten van het Singel. 

Maar wat je niet snel doorhebt vanaf de straat, is dat het Muntplein eigenlijk een grote brug is. Als je weleens onder het plein door bent gevaren, weet je waarschijnlijk dat het water van de Amstel pas weer uitkomt bij de Bloemenmarkt.  

Uitkijkend op de Amstel staan Tom en Josephine even stil op de Singelbrug, waar ze Vrouwe Fortuna bewonderen: een prachtig mythologisch bronzen beeldje gemaakt door Hildo Krop.  

Lopend onder de Munttoren door vertelt Tom ons over een trappetje die je vroeger kon aflopen richting een openbaar toilet. Maar mensen gingen hier niet alleen heen voor de wc, ook voor een spannend avontuurtje… 

We sluiten af op de Vijzelstraat: de straat die ooit maar 7 (!) meter breed was. Dat én meer leuke feitjes kom je te weten in deze 8ste aflevering van Ommetje met Tom.  

Om de maand verschijnt er een nieuwe aflevering van @ommetjemettom met weetjes de leukste plekken van ’t centrum, die ras-Amsterdammer Tom Jongbloed als geen ander weet te vertellen. Zin om dit Ommetje zelf te lopen met Tom op je oortjes? Dat kan ook! Je vind de podcast in Spotify.   

Meer Ommetjes zien? Die vind je hier.