Podcast: Van hoek Rokin/Spui naar Enge Lombardsteeg

Het is zo ver! De tweede OmmetjemetTom X FanClub Centrum podcast is nu te beluisteren via Spotify en te bekijken via YouTube. 

Deze keer lopen Tom, Willemijn en Josephine een blokje door het oudste gedeelte van de stad. Van de Maatschappij Arti et Amicitiae, de befaamde kunst sociëteit op het hoekje Spui en Rokin, via het standbeeld van Wilhelmina en metrostation Rokin, naar het historische kassahuisje van Rederij Kooij. Vervolgens legt Tom uit hoe de Langebrugsteeg aan zijn naam komt, er was namelijk een tijd dat hier een lange brug over het stromende Rokin begon, totdat het in 1937 werd gedempt om parkeerplekken aan te leggen.

Via de Grimburgwal (een modderig stromend beekje), het Gebed Zonder End (ingang nonnenklooster) en de Sleutelbrug (vernoemd naar een oude bierbrouwerij) wijst Tom ons op een eeuwenoud straatnaambordje. Is het je ooit opgevallen dat hier een aanduiding is voor de “Fluwelen Burgwal”? Dit stukje van de Oudezijds Voorburgwal werd zo genoemd omdat hier in de middeleeuwen de voorname Amsterdamse families woonden. Als je het weet, vergeet je het nooit meer.

Via de oudste gracht van Amsterdam belanden we bij The Grand, nu een hotel, vroeger ons stadhuis. Via de Lommertbrug steken we over en staan we stil bij het schitterende oude poortje van De Brakke Grond uit 1624. Na een kleine omweg naar de cryptische tekst op de luifel op Oudezijds Voorburgwal 272 (“De raad van Amsterdam is hierover zeker: Je kunt hier beter binnengaan dan bij de apotheker”) komen we bij het eindpunt in de Enge Lombardsteeg. Hier vind je sinds 1614 de Stadsbank van Lening, ofwel “de lommerd”. Zo is de naam van deze steeg dankzij Tom ook weer verklaard. 

Elke maand verschijnt er een nieuw, verrassend Ommetje op de leukste plekjes van ’t centrum. Zin om het Ommetje met Tom op je oortjes te lopen? Je vindt de podcast in Spotify. Liever een Ommetje volgen vanaf je bank? Dat kan ook! Bekijk het Ommetje op ons YouTube-kanaal. Volgende maand verkennen we de andere kant van het Rokin, bij het voormalige weeshuis. Tot dan!