Podcast: van Prins Hendrikkade naar het West-Indisch Huis

Op een zwoele zomeravond nemen we je weer mee op een bijzondere stadswandeling in onze gezamenlijke podcast. Dit ommetje begint voor het Amsterdam CS, op de Prins Hendrikkade aan de kop van de Nieuwezijds Voorburgwal. 

Hoewel hier dagelijks meer dan 200.000 mensen de trein, tram, pont of metro pakken, zal het waarschijnlijk niemand opvallen dat een gevleugeld wiel de nok van het station siert, het internationaal symbool van de spoorwegen. Voortaan ‘es naar boven kijken dus! 

Sowieso het beste advies voor dit, en elk ander ommetje dat we doen. Zo is er een hoop zichtbaar bewijs dat de Prins Hendrikkade, net als de Haarlemmerstraat, ooit een vrij uitzicht had op het IJ en vol stond met pakhuizen en handelsondernemingen. Let maar op de afbeeldingen van de boter- en de harington die perfect geconserveerd zijn op de gevels. 

Via de Stromarkt lopen we langs het Kattengat en, heel toevallig, De Poezenboot. Een prachtig buurtje, midden in onze drukke binnenstad, op steenworp afstand van het CS. 

Het ommetje gaat langs prachtige art-deco gevels, engelen, gevleugelde uitspraken op gevelsteentjes, een uit het raam hangende hond (als je geluk hebt) en nog veel meer. Uiteindelijk belanden we bij het West-Indisch Huis op de gezellige Haarlemmerstraat. De bijzondere binnentuin is altijd open en echt een bezoekje waard.

Meer zien en horen over het Centrum? Volg ons op Instagram @fccentrum en @ommetjemettom.