Sauna Deco: een sauna in een grachtenpand

Een sauna in een grachtenpand, waar anders vind je dat dan in het centrum van Amsterdam? Sauna Deco bevindt zich al sinds 1979 op Herengracht 115 en wordt al die tijd al gerund door een echte Amsterdamse familie. Inmiddels staat Melle Snabel (2e generatie) aan het roer, maar ook zijn moeder (stief)vader, zus, broer en partner houden zich nog bezig met het bedrijf. En als het aan de achtjarige dochter van Melle ligt blijft de sauna nog wel even bestaan, want zij geeft nú al aan dat ze niet kan wachten om het over te nemen van haar vader. Ze is er niet weg te slaan en helpt dan ook graag af en toe een handje mee.

Interieur uit een Parijs warenhuis
Maar niet alles is Amsterdams aan Sauna Deco. De sauna is geheel in art deco stijl ingericht met bijzondere stukken die uit een Parijs’ warenhuis komen (warenhuis Au Bon Marche uit 1920 om precies te zijn). Melle’s vader kreeg er lucht van dat dit op de schop ging en zag zijn kans schoon: na wat onderhandelingen was het interieur van hem en konden hij en zijn vrouw (die daarvoor bij sauna de Kosmos werkte) hun eigen droomsauna aan de gracht creëren. Twee jaar duurde het om alle decor stukken naar de Herengracht te krijgen, maar eerlijk is eerlijk: dan heb je ook wat.

Lenny Kravitz
Niet zo gek dus dat gasten terug blijven komen. Zo zijn er een aantal die in twintig jaar tijd slechts één keer gemist hebben en gasten van bijna 80 die nog elke week langskomen. Maar daarnaast is er ook veel nieuwe aanwas van jongere Amsterdammers, expats en soms toeristen. De bekendste klant? Dat moet toch wel Lenny Kravitz zijn geweest, die vooral enorm genoot van de massages (ja – die kan je hier ook boeken).

Oase van rust middenin de stad
Ondanks dat de sauna zich natuurlijk middenin de stad bevindt, kan je hier toch even een paar uur helemaal weg zijn van alle drukte en stadse chaos. ‘De warmste woonkamer van Amsterdam’ noemt Melle het zelf ook wel, maar waar je je telefoon gelukkig even in een kluis stopt.