Storefronts: Dam 2

Als je regelmatig op of langs de Dam komt, kijk je al een tijdje aan tegen het ingepakte pand op nummer 2. Ze zijn hier flink aan het verbouwen, omdat hier binnenkort een Dior flagshipstore opent. Gelukkig zijn enkel de etalages niet zichtbaar en is de rest van het pand nog helemaal te aanschouwen. En is het je weleens opgevallen dat hier een ietwat jonger ogende Sinterklaas op de gevelsteen staat afgebeeld? 

Dit is niet omdat Amsterdammers zo gek op pakjesavond zijn, maar wel vanwege de speciale band die onze stad al eeuwen met Sint Nicolaas heeft. Deze man werd namelijk gezien als één van de belangrijkste beschermheiligen van de zeelieden, en aangezien onze stad daar natuurlijk grotendeels op is gebouwd, werd hij ook uitgeroepen tot beschermheilige van Amsterdam. 

Wat die kinderen in die tobbe doen? Dat slaat op een legende over de goedheiligman, waarbij hij deze eerder vermoorde kinderen weer tot leven wist te brengen. En zo zijn er nog tal van verhalen over de beste man, waarin hij op miraculeuze wijze mensen redt, stormen bedaart, een hongersnood voorkomt én mensen van zakken goud voorziet – die hij zo via het raam naar binnen gooit, preciés in de schoenen die voor de haard staan te drogen (klinkt bekend). En wij maar denken dat het al knap was dat die man met z’n paard alle daken beklimt… 

Afijn, terug naar het pand. Het zal niet lang meer duren voordat Dior hier z’n deuren opent. Onze goedheiligman vist waarschijnlijk nét achter het net wat betreft inkopen voor pakjesavond, maar de kerstman maakt nog kans.


Het pand dat hiervoor op deze plek zat, ca. 1901. Toen bevond zich hier café-restaurant de bisschop, dat ook al naar Sint Nicolaas was vernoemd. Er stond ook een standbeeld van de beschermheilige. Het huidige pand werd hier in 1934 neergezet. 

Foto 7: Het pand werd afgebroken vanwege slechte heipalen. Ca. 1932. 

Het beeld van Sint Nicolaas dat van het pand werd gehaald. 1933. 
Het pand net na oplevering. Maart 1932. 

Bron archieffoto’s: Stadsarchief Amsterdam