Storefronts: Dam 8-10

Afwisselende donkere en lichte stenen, geometrische vormen, simpel maar toch chique… Als je een oplettende kijker bent, is het je misschien al eens opgevallen dat dit pand op Dam 8-10 best wat weg heeft van De Bazel op de Vijzelstraat, ook wel ‘de Spekkoek’ genoemd. En da’s niet zo gek, want dit gebouw is van dezelfde architect: Karel de Bazel. 

In 1915 schreef het Algemeen Dagblad het volgende: ‘De architect K.P.C. de Bazel heeft een klein hoekje van den Dam gevuld met een gebouwtje, dat in zijn zuiveren eenvoud grote schoonheid bergt. Het zal de Staatsspoorwegen als passagebureau dienen en staat aan den ingang van de Eggertstraat, tegenover de Nieuwe Kerk. Bij de architectonisch onbelangrijke buurthuizen is terecht geen aansluiting gezocht.’

Net als de Bazel, dat ooit gebouwd werd in opdracht van de Nederlandse Handel-Maatschappij, diende ook dit pand dus als staatsgebouw. Als je goed kijkt, kan je dit ook boven op het pand lezen, daar staat namelijk nog altijd ‘Reisbureau der Staatsspoorwegen’. 

Als Amsterdammer kwam je hier dus voor een kaartje als je met de trein op reis ging, iets wat begin 20e eeuw in opkomst was. Rond 1920, zo’n 5 jaar na de opening, kwam hier een vestiging van reisbureau Lissone, wat later Holland International werd (nu TUI – hierover later eens meer). In de jaren ’90 vertrokken zij en volgden er verschillende koffiezaken die de locatie betrokken. Sinds een aantal jaar zit hier Naked Espresso, een echt Amsterdams familiebedrijf waar we een tijdje geleden een video over maakten.


Datum onbekend. Bron: Stadsarchief Amsterdam
11 mei 1973. Bron: Stadsarchief Amsterdam
ca. 1990. Bron: Stadsarchief Amsterdam
Gebouw De Bazel op de Vijzelstraat. Bron: Stadsarchief Amsterdam