Storefronts: Grimburgwal 1

De Langebrugsteeg en de Grimburgwal: als je van sieraden houdt ben je vast wel bekend met deze straten. Zo vind je hier o.a. Lyppens Amsterdam, The Pool Jewelry en Hans Appenzeller. Maar deze plek was niet altijd al een juwelenwalhalla; hier moest je vroeger voor iets heel anders zijn, wat je in het glas in lood van nummer 1 terug kunt zien…

Je ziet hier koloniale arbeiders afgebeeld, die gedroogde tabaksbladeren dragen. Dit pand werd namelijk in 1932 in opdracht gebouwd van tabaksfirma Gebing, die al sinds 1850 één van de grotere tabaksmakelaars van Amsterdam was.  

Het pand werd ontworpen door Henk van Kempen, die vooral bekend was door zijn ontwerpen voor landhuizen en villa’s. Wellicht vandaar dat het pand daardoor eerder iets wegheeft van een woonhuis van buíten de stad…

Dat Gebing met hun kantoor op deze plek zat was zeker geen toeval. Vroeger was de Nes dé plek waar je moest zijn voor tabak. Veel andere tabakszaken, kantoren en veilinggebouwen vestigden zich namelijk vanaf 1880 in de Nes (vandaar ook dat het Tobacco Theater TOBACCO Theater heet ;)). 

In de jaren ’60 verhuisde firma Gebing naar de Nes en sinds 1975 vind je op Grimburgwal 1 de winkel van sieradenontwerper Hans Appenzeller: een juwelenwinkel in een juweeltje van een pand!   

Het pand bevat trouwens ook nog een hint naar wat er hier gebeurde vóórdat de tabaksmakelaar Gebing hier kwam, namelijk de gevelsteen met daarop de tekst ‘den gulden nagel’, die nog stamt van het pand dat er hiervoor zat.  

Wat voor bedrijf denk je dat dat was? 

1956. Bron: Stadsarchief Amsterdam