Storefronts: Haarlemmerstraat 2

Terwijl je je over het drukke kruispunt tussen de Haarlemmerstraat en het Singel verplaatst, is het je misschien wel eens opgevallen. Op de hoek van de Haarlemmerstraat, boven de winkel ’t Kaaspunt, staat in grote letters “Noord-Braband Verzekeringen” op het pand geschreven, met een ‘d’ in plaats van met een ’t’. Die ‘spelfout’ is er niet zomaar, want vroeger, ongeveer tussen 1922 en 1937 zat “Noord-Braband Verzekeringen” in het pand en toen schreef je Noord-Brabant nog met een ‘d’. In de jaren daarvoor was er een boekwinkel, een jongens- en herenkledingwinkel, een uurwerkspecialist en een sigarenwinkel. Maar het pand was toen nog wat soberder.

Toen Noord-Braband Verzekeringen in het pand kwam, hebben zij het versierd met bedrijfsinformatie in grote letters op de gevel, een marmerglasplaat op de hoek van het pand en een grote engel met een blauw gewaad en gouden vleugels op het dak. Echt de moeite waard om vanaf een rustige en veilige plek eens goed naar te kijken. De engel heeft in haar rechterhand een schild en het provinciewapen van Noord-Brabant is op haar jurk afgebeeld. Het jaartal 1843 verwijst naar het jaartal waarin Noord-Braband Verzekeringen werd opgericht.

In die tijd was gevelreclame een populaire manier om producten en diensten aan de man te brengen en de engel stond symbool voor bescherming aan de verzekerden. Het zou zomaar kunnen zijn dat we daar vandaag de dag nog steeds profijt van hebben. Want ondanks de drukte op het kruispunt en dit zo in het oog springende pand, gebeuren er hier nauwelijks ongelukken. Zou de ‘beschermengel’ soms na al die jaren nog steeds haar functie trouw vervullen?

Singel 4-6 en Haarlemmerstraat 2 1895. Stadsarchief Amsterdam.
Singel 2-6, in het midden Haarlemmerstraat 2 1900. Stadsarchief Amsterdam.