Storefronts: Kalverstraat 1

Dat hier nu de naam ‘Trésor’, Frans voor ‘schat’, op de pui prijkt, is puur toeval wanneer je het over de geschiedenis van dit pand hebt. Minder toevallig zijn de kroon, in het midden op de gevel, en de duiven en vissen die een parelketting vasthouden. Je kon hier zo’n 100 jaar geleden namelijk echt terecht voor ‘schatten’.

Dit rijksmonument op Kalverstraat 1 werd namelijk in opdracht van de juwelier Citroen gebouwd, die al sinds 1859 op deze plek aan Kalverstraat zat. In 1915 vond eigenaar Karel Citroen – die boven de zaak woonde – het tijd voor een nieuw pand, en gaf architect Hendrik Theodorus Wijdeveld hiervoor de opdracht. Twee jaar later werd het pand opgeleverd. 

En hoewel dit relatief kleine ‘pandje’ misschien niet zo opvalt tussenin de twee grote buurpanden, moet je toch echt even de tijd nemen voor deze parel. Want naast de referenties op de pui naar het juweliersvak, zijn ook het tegelwerk en het glas-in-lood ware kunstwerkjes.

En mocht je je afvragen of deze juwelier iets met de bekende juwelier Schaap en Citroen te maken heeft, dat klopt. In 1971 fuseerde ‘Citroen’ met de firma ‘Schaap & van Gelder’, waarna het al snel ‘Schaap en Citroen’ werd en waarvan vandaag de dag nog vele vestigingen door heel het land bestaan.  

Fun fact: de achternaam van de familie Citroen was eigenlijk ‘Limoenman’. Maar omdat ze ‘Limoenman’ niet zo chique vonden klinken werd het veranderd in ‘Citroen’… veeel chiquer 😉

Kalverstraat 1 t/m 7, 1915 ca. Bron: Stadsarchief Amsterdam

Advertentie in het Algemeen Handelsblad, mei 1927 Bron: Stadsarchief Amsterdam
Oude reclameprent met daarop de voorgaande winkel die op het adres zat. Ca. 1875-1900. Bron: Stadsarchief Amsterdam