Storefronts: Koningsplein 2-6

We kunnen ons best voorstellen dat je een tikkie afgeleid bent wanneer je het Koningsplein oversteekt. Los van de voorbijrazende fietsers en trams hangen de etalages van nummer 2-6 vol met foto’s van dames in lingerie. Toch zou je hier eens stil moeten staan om goed te kijken naar het statige “Nieuw Engeland”, waar de Victoria’s Secret in zit. 

Heel toevallig stamt het pand uit de Victoriaanse tijd, uit 1899. Een tijd waarin Amsterdammers vol bewondering keken naar wereldsteden als London en Parijs. De architecten Jacot en Oldewelt waren destijds een gouden duo. Oldewelt wist door z’n Franse opleiding preciés hoe je panden met Parijse flair moest ontwerpen en Jacot was een briljant verkoper. Het duo mocht daardoor een hoop andere pareltjes in onze binnenstad bouwen, zoals het “Maison de Bonneterie” aan ‘t Rokin (de H&M) en het schitterende “Hirschgebouw” (de Apple Store).   

Veel Amsterdammers zullen “Nieuw Engeland” kennen als de Appie op het Konings, maar recentelijk werd het volledig gerenoveerd en opende hier de flagshipstore van Victoria’s Secret. Al geruime tijd worden ruimtes boven winkels in onze binnenstad omgetoverd tot appartementen, zo zijn hier 22 woningen gerealiseerd. Zo kan je nu wonen in één van de mooiste gebouwen van onze stad, met uitzicht op de mooiste stad die er is…  


Tekening van het pand Nieuw-Engeland circa 1899. Bron: Stadsarchief Amsterdam