Storefronts: Leidseplein 15

Is het je weleens opgevallen dat deze bekende coffeeshop in een heel bijzonder pand zit? Dat logo met die intimiderend kijkende bulldog met neonletters erboven trekken natuurlijk al snel je aandacht, maar kijk volgende keer als je op het Leidse bent eens vérder dan dat, dan zie je waarschijnlijk ook meteen wat voor functie dit pand uit 1900 vroeger had. 

Boven de ingang, tussen twee van de honden in, staat dat namelijk in sierlijke art-deco letters geschreven: Politiebureau no. 14. De eerdere politiepost aan de andere kant van het plein, moest in 1900 wijken voor Hotel American. Vandaar ook dat dit nieuwe politiepand op kosten van het hotel mocht worden gebouwd. 

Het werd een complex van vijf verdiepingen, met een elegante art nouveau versiering rond de ingang. Het chique bouwwerk sloot in stijl goed aan bij z’n omliggende prestigieuze buren, namelijk de Schouwburg en het Hotel American.

Na bijna 80 jaar verhuisde de politie naar de Lijnbaansgracht, waardoor het pand leeg kwam te staan. Henk de Vries, uitbater van een kleine coffeeshop op de Wallen, zag zijn kans schoon een opende in 1985 hier zijn grandcafé/coffeeshop Bulldog The Palace. Bezoekers leunen er nu ontspannen tegen de oude tralievensters en celdeuren, die her en der nog in de inrichting zijn verwerkt.

Het politiebureau ca. 1905. Bron: Stadsarchief Amsterdam
Het politiebureau ca 1932. Bron: Stadsarchief Amsterdam
Het gebouw rond 1979. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / 208.849