Storefronts: Nieuwendijk 196

Dit pand op Nieuwendijk 196 is spiksplinternieuw en eert toch de rijke geschiedenis van deze plek die je – als je goed kijkt – terug kunt vinden in de gevel…

Is het je bijvoorbeeld al eens opgevallen dat er op de pui allemaal woorden staan, zoals ‘robes, costumes, zijde, flanel’, maar ook ‘parasols, broches’ en ‘tulband’? Niet echt artikelen waarvoor je even de Zara binnenwandelt… toch?

Deze woorden verwijzen dan ook niet naar wat je hier nú vindt, maar naar wat je hier vroeger vond. In 1848 werd hier namelijk ‘Magazijn Manufacturen’ geopend (foto 7). ‘Magazijn’ was in die tijd een chiquere naam voor winkel en ‘manufacturen’ stond voor de lappen en naaibenodigdheden die je hier kon vinden. De winkel was een succes, breidde al snel het assortiment uit en de naam veranderde in ‘Magazijn Keizershof’. In 1902 werd het pand vernieuwd naar een chique warenhuis van staal met natuursteen en grote glazen ramen met een brede transparante gevel (foto 8). 

Maar niet alleen de wóórden op de gevel van nu eren de geschiedenis van deze voorganger, ook het ontwerp van de gevel zélf, kijk maar naar de sierlijke bogen en grote ramen. Want zo is het niet altijd geweest…

Veel Amsterdammers zullen het pand dat op deze plek stond heel anders kennen. Na Magazijn Keizershof werd het pand namelijk vernieuwd en kreeg het een ‘lekker praktische’ bakstenen pui (foto 9). Gelukkig besloot de architect van het huidige gebouw dát stukje geschiedenis even links te laten liggen en zich te laten inspireren door wat er daarvoor zat. Vinden wij persoonlijk toch een stukkie mooier… 😉 (kijk nog maar eens naar foto 8, 9 en 10)


 Prent Magazijn Keizershof, 1873 Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Aanzicht gevel Magazijn “Keizershof”, ca. 1910. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Toen de C&A. 21 oktober 1956. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

 Nu.