Storefronts: Nieuwendijk 75

Dat deze slijterij op één kant van de pui in ’t Engels laat weten dat ze wijn en likeur verkopen, doet misschien vermoeden dat deze zaak enkel voor toeristen is, maar niets is minder waar. En daar kom je (al een beetje) achter door naar de ándere kant van de pui te kijken.

Hier prijkt namelijk een oude (gerestaureerde) reclame en de tekst ‘Likeur en Gevener stokerij Oud Amsterdam’ op de gevel. Nu zijn er meer merken die claimen ‘Oud Amsterdams’ te zijn, maar we kunnen je vertellen dat deze plek écht oud Amsterdams is.

Want alhoewel de zaak sinds kort een nieuwe eigenaar heeft, zit deze slijterij al langer dan een eeuw gevestigd in dit 18e-eeuwse pand op de hoek van de Nieuwendijk en Haringpakkerssteeg. De Vreng begon in 1917 als dranklokaal dat hun eigen drank en bitters serveerde en werd in de jaren ’60 een winkel, die tot aan de dag van vandaag is gespecialiseerd in bijzondere likeuren en dranken.

Misschien vond de grootste verandering niet bínnen, maar buíten de winkel plaats. Zo kon je in 1970 gewoon nog je auto voor de deur parkeren (foto 9). Kan je je nu niet meer voorstellen he?

En zoals je op de archieffoto’s ziet, veranderden die gevelreclames ook regelmatig. Tegenwoordig worden deze niet meer gebruikt zoals vroeger, maar in sommige gevallen wel mooi gerestaureerd om zo dit stukje Amsterdamse geschiedenis te behouden. 


Foto 8: Foto uit 1970. Bron: Stadsarchief Amsterdam/Schaap, C.P.

Foto 9: Datum onbekend. Bron: Stadsarchief Amsterdam