Storefronts: Nieuwezijds Voorburgwal 225

De meeste Amsterdammers kennen dit pand als het ‘Telegraafgebouw’ of het pand waar lange tijd de KasBank in zat, maar nog niet iedereen weet dat er ook nu een hele grote speler in het pand huist… 

Het gebouw werd ontworpen door Jan Staal en Gerard Langhout en was in 1930 af. Niet alleen diende het als hoofdkantoor van de krant, ook werd deze hier gedrukt in een grote, open pershal. Het gebouw met gigantische raampartijen bood plaats aan de redacties, de zetters en het archief. Daarnaast kreeg het pand een indrukwekkende toren (foto 8). Is het je trouwens al eens opgevallen dat er bovenop de toren beelden staan van roepende krantenjongens?

In 1974 verhuisde de krant, waarna een aantal jaar later KasBank zich hier vestigde. Het pand werd verbouwd naar een degelijk bankgebouw met veel kantoren en de open pershal verdween. Toen zij in 2016 vertrokken werd het pand verkocht waarna de nieuwe eigenaar het pand in ere herstelde: de pershal kwam terug, de buitenkant werd teruggebracht naar de jaren ’30 stijl en daarnaast werden er moderne woningen, een grote winkelruimte, én helemaal bovenin: een groot modern kantoor gecreëerd. En niet voor zomaar een bedrijf: de Nederlandse (maar wereldwijd bekende) game-ontwikkelaar Guerilla Games werd in 2019 de gelukkige nieuwe huurder. Topman Hermen Hulst zei destijds in het Parool: “Mijn angst was altijd dat we de stad zouden uit moeten. Maar Amsterdam is onderdeel van onze identiteit. Hier zijn we ontstaan en hebben we altijd gezeten. Dit gebouw past helemaal in onze ambitie het beste gamebedrijf ter wereld te zijn.” 

En dat snappen we wel.


Nieuwezijds Voorburgwal 177 (’t Japanse winkeltje) en 225 (Telegraafgebouw), 1994 Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Nieuwezijds Voorburgwal 225, voormalige drukkerij en redactieruimte van dagblad De Telegraaf, architecten: G.J. Langhout, J.F. Staal (1928-1930), 1930 Bron: Stadsarchief Amsterdam.