Storefronts: Rokin 36

Nu loop je hier binnen voor een snelle boodschap bij de Ap. Maar weet je ook wat hier vroeger zat? Het pand uit 1906 bevat genoeg aanwijzingen…

Als je het gebouw vanaf de hoek bekijkt wordt het ‘raadsel’ wel heel makkelijk, dus we beginnen aan de voorkant. 

Helemaal bovenaan de gevel zie je links een zon, en rechts een maan – dag en nacht dus, of het verstrijken van de tijd. Maar dat kan nog alles betekenen…

Dan iets lager, hint nummer twee: een eervol portret met daaronder de naam Christiaan Huygens. Begint er al een belletje te rinkelen? 

Door naar hint 3: wat voor gevel is dit? Niet een trap-, hals- of tuitgevel, maar een… klokgevel. 

En da’s vast geen toeval. Dit pand werd namelijk in opdracht gebouwd van uurwerkverkoper Henri Jullien. Vandaar die zon en maan, en het portret van Christiaan Huygens: uitvinder van het uurslingerwerk.

Maar zoals we al zeiden, kan je hier ook veel makkelijker achter komen door gewoon even naar de zijkant van het pand te kijken. Hier staat ‘Fondée: 1843. Henri Jullien.’ Het bedrijf van Henri Jullien werd opgericht in 1843. En daaronder staat ‘Horlogerie en gros.’ Wat ‘handel in klokken, in grote hoeveelheden’ betekent. 

Door dus goed naar zo’n (klok)gevel te kijken, kan je er vaak achter komen wat er in zo’n pand gebeurde voordat de jaren verstreken.


ca. 1920. Bron: Stadsarchief Amsterdam

30 oktober 1955. Bron: Stadsarchief Amsterdam