Storefronts: Rokin 84

De kans is groot dat je hier weleens bent geweest tijdens een shopsessie want op Rokin 84 vind je al jaren kledingwinkel Weekday. Echter had dit pand zo’n 150 jaar geleden een hele andere functie: het was namelijk een plek waar je chic uit eten kon. En blijkbaar was het pand destijds zó luxe, dat op de bovenste verdieping zelfs één van de bekendste mannen van Nederland woonde.

In 1883 werd dit statige pand gebouwd voor restaurant Riche, wat één van de meest deftige restaurants van Amsterdam moest worden. Onder andere Gerard Heineken investeerde groot geld in het project, in de hoop te kunnen profiteren van de internationale gezelschappen die naar Amsterdam zouden komen vanwege de Wereldtentoonstelling die datzelfde jaar in de stad plaats ging vinden. Er werd dag en nacht gewerkt om de geplande oplevering nét op het nippertje te halen.

Architect A. van Gendt ontwierp het pand in Italiaanse stijl, vandaar de grote hoeveelheid versieringen in de vorm engeltjes, pilasters, fruitslingers en leeuwenkoppen; precies zoals een Venetiaans paleis.

Maar bij zoveel luxe bleven kritieken niet uit. In 1883 schreef De Tijd dat het restaurant symbool stond voor de groeiende “zucht naar weelde en genot”. Toch zouden er te weinig Amsterdammers zijn die het zich zouden kunnen veroorloven om bij Riche te eten. Maar daar werd iets op bedacht: medewerkers van de Beurs mochten hier na hun werkdag voor slechts één gulden eten (in plaats van de gemiddelde 20 gulden voor een uitgebreid menu met champagne), waardoor het restaurant goed gevuld bleef met gasten.

Fun fact: de bovenste verdiepingen werden op een gegeven moment in gebruik genomen als pied-à-terre van prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina.

In 1913 sloot het restaurant, waarna er Belgische vluchtelingen werden ondergebracht en de UvA zich er tijdelijk vestigde. Een gebouw met een veelzijdige geschiedenis dus, iets wat nog steeds voelbaar is als je langsloopt bij dit prachtige hoekpand.

Bron: Stadsarchief Amsterdam
Bouwtekening van A. van Gendt, 1883. Bron: Stadsarchief Amsterdam
Een Nieuwjaars-reclameplaat van diverse winkels en restaurant Riche op het Rokin, 1896. Bron: Stadsarchief Amsterdam.