Storefronts: Warmoesstraat 117 – 119

Vroeger vond je op de Warmoesstraat veel verschillende handelsfirma’s. Zo ook op nummer 117-119, waar de 19e-eeuwse geveldecoraties je vertellen wat voor bedrijf hier vroeger zat.

We beginnen met de naam ‘Nico Snel’. Nico maakte deel uit van de gebroeders Snel, die in 1884 samen een compagnie begonnen. Wat ze verkochten? Dat zie je terug op de rij tegels boven de eerste verdieping. Hier vind je, naast een aantal wapenschilden, Aziatische figuren die theedrinken.

De gebroeders Snel hadden een theehandel op de Oudezijds Achterburgwal en meerdere filialen in de rest van Nederland. Na zo’n 15 jaar samenwerken gingen de broers uit elkaar: de oudste broer ging zelfstandig verder op het Singel, en de jongere (Nico) op de Warmoesstraat.

Op de gevel vind je ook twee jaartallen terug: 1900 en 1883, die zouden slaan op het jaar dat Nico zich hier vestigde en het jaar waarop het bedrijf werd opgericht. Echter gebeurde dat niet in 1883, maar in 1884. Niet zo netjes van Nico, die dus probeerde te claimen dat ‘zijn’ bedrijf eerder bestond dan dat van zijn broer. 😉

Na Nico’s overlijden in 1907 heeft het pand nog veel andere bestemmingen gehad. Zo zat er een tijd het café Zum Alten Franziskaner in (zie foto 8) en later het cabaret Moulin Rouge. Na 1918 vestigden verschillende krantbedrijven zich op nummer 117-119, zoals de Theaterkrant en het Financieel Dagblad. Tegenwoordig vind je er de Irish pub Durty Nellys.

Weet jij trouwens waar de naam ‘Warmoesstraat’ vandaan komt?

Bron: Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging .
ca. 1912. Bron: Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging.